Anders Wonen

Vijftien jaar geleden startte RIBW Arnhem & Veluwe Vallei met Anders Wonen. Vijf eenvoudige woonunits, gelegen op een afgelegen plek in Arnhem. Ze bieden een rustige woonomgeving voor cliënten met een psychiatrische achtergrond die moeilijk met andere mensen kunnen samenwonen. Voor hen is dit niet zomaar een woonplek. Dit is hun laatste kans op een eigen dak boven hun hoofd. Eind 2023 kwam ik hier vol nieuwsgierigheid voor het eerst. Voor dit nummer van LEEV ging ik op pad voor een nadere kennismaking met cliënten en begeleiders.

Anders Wonen Arnhem ligt wat afgelegen, maar het is gelukkig niet moeilijk te vinden. Ik loop het terrein op. Het is mooi omgeven met bomen en groen. Het begeleidingsteam is niet altijd aanwezig, maar vanmiddag zijn begeleiders Albert van Wakeren en Max Sarr er om samen met mij in gesprek te gaan met bewoners.

Creativiteit als uitlaatklep
We kloppen eerst aan bij Rudi, maar hij lijkt nog niet zo’n zin te hebben in een gesprek. Michiel is gelukkig wel in voor een praatje. Hij laat me binnen in zijn woning en ik ben verrast door wat ik zie. Overal in zijn woning hangen tekeningen en schilderijen die hij zelf heeft gemaakt. Michiel vertelt dat hij ook stripboekjes maakt en deze verkoopt voor een euro per stuk. 

Anders Wonen blijkt niet alleen een plek waar mensen wonen, maar ook een plek waar creativiteit opbloeit. Albert: "Veel cliënten zijn erg creatief. We stimuleren dat zij overdag hiermee bezig zijn. Michiel bijvoorbeeld is graag op zichzelf en dus zorgen we ervoor dat hij in zijn eigen woning lekker kan tekenen en schilderen. Daar is het ons als begeleidingsteam om te doen: we willen dat cliënten zich hier thuis voelen en de kansen krijgen die ze nodig hebben om hun leven te kunnen leiden. Daarbij blijven we zoeken naar wat voor hen werkt.”  

Samenwerking met wijkagenten
Begeleider Max benadrukt dat het begeleidingsteam die rol vervult in samenwerking met anderen. “We hebben bijvoorbeeld een goede en waardevolle samenwerking met de wijkagenten. Zij kennen de bewoners persoonlijk en weten hoe ze kunnen ondersteunen in verschillende situaties. Samen met ons werken zij eraan om hier een fijne en veilige leefomgeving te creëren.”

Lopende tussen de woningen tref ik wijkagente Sandra Riemslag en vraag haar hoe zij de samenwerking ervaart. Sandra: “Ik kom hier wekelijks langs en werk samen met Eric, een andere wijkagent. We komen hier niet alleen om toezicht te houden en te handhaven, maar ook om een band op te bouwen met bewoners. Hierdoor kunnen we ook ondersteuning bieden als we zien dat dit nodig is. Bijvoorbeeld als we een van de bewoners elders in de stad tegenkomen en zien dat hulp nodig is om weer veilig terug te keren naar hier. Ook dan zijn wij er om te helpen. Het is leuk dat de band tussen de cliënten en ons zo goed is, juist omdat zij vaak wantrouwig tegenover de politie staan. In het verleden hebben ze vaak te maken gehad met de politie in verband met hun gedrag. Anders Wonen is een uniek concept, maar de manier waarop wij allemaal met elkaar samenwerken maakt het plaatje compleet.”

Buurtbewoners
Ondertussen vertelt Albert over het contact met de buurt. “Bij de start van het project Anders Wonen hebben we flink geïnvesteerd in het contact met omliggende buurten, om hen van genoeg informatie over het project te voorzien. In de toekomst gaan we mogelijk uitbreiden en meerdere woonunits laten plaatsen. Er liggen ook plannen voor nieuwe woningbouw rondom dit terrein. Het is dan erg belangrijk dat we het contact opzoeken met de buurt, zodat ze weten waar ze terechtkunnen met vragen of klachten. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat een van de bewoners zijn muziek hard zet om de stemmen in zijn hoofd niet te horen. Dat kan voor overlast zorgen bij buurtbewoners en dan is het belangrijk dat we snel ingrijpen.” 

IJs gebroken
En dan word ik toch nog uitgenodigd bij Rudi. Als ik zijn woning binnenstap maak ik een grapje over de film The Shining die hij zit te kijken en het ijs is gebroken. Hij vertelt me over de films die hij graag kijkt, maar ook over het herseninfarct dat hij een jaar geleden heeft  gehad. Sindsdien is zijn leven compleet veranderd. Hij vertelt over zijn leven voor en na deze ingrijpende gebeurtenis. Ik ben geraakt door zijn verhaal én door de trots waarmee hij me zijn woning laat zien. 

Stripfiguur Spacekonijn
Samen met Rudi loop ik naar de woning van Michiel. Hij vraagt of ik een stripboekje van hem wil kopen. Ik vis een losse euro uit mijn tas en blader aandachtig door het stripboekje. Niemand minder dan het ‘Spacekonijn’ staat centraal in het verhaal. Ik vraag hem wie het Spacekonijn is. Hij kijkt me aan en grijnst: “Dat ben ik zelf!” Sandra wijst op een schilderij dat aan de muur hangt. “Zie je die tekening? Daar hangt Spacekonijn op de kop, want hij heeft straf.”

Michiel pakt een biertje en komt buiten nog even een praatje maken met Rudi erbij. Ik bedank de heren voor hun openheid en de fijne ontvangst. Als ik het terrein van Anders Wonen weer verlaat, bedenk ik dat ik een plezierige en aangename middag heb gehad. Ik kijk er nu al naar uit dat ik voor het volgende nummer op pad mag!