Elke week komt Bart samen met de andere leden van zijn Buurtcirkel. De bewoners kletsen wat af en helpen en ondersteunen elkaar als dat nodig is. Dankzij dit praktische en sociale vangnet wordt het leven in de wijk weer iets gewoons. Bart heeft er veel aan: “Je mag zijn wie je bent.”
Bart woont midden in Presikhaaf. “Multiculti, daar houd ik van”, zegt hij. Bart woonde een paar jaar beschermd vanwege psychoses, maar kan hiermee inmiddels prima omgaan. Zijn nieuwe woning vond hij via het woonconcept Van Plek naar Stek, dat RIBW AVV en Volkshuisvesting Arnhem gezamenlijk zijn gestart. Vrijwilliger Iris legt uit: “Cliënten die toe zijn aan meer zelfstandig wonen kunnen onder bepaalde voorwaarden bemiddeld worden voor een woning. Van daaruit kunnen zij toewerken naar een zelfstandiger leven en participatie in de wijk.”
Om ervoor te zorgen dat bewoners een sociaal leven kunnen opbouwen, is in Presikhaaf een Buurtcirkel gekoppeld aan Van Plek naar Stek. Daar maakt Bart sinds september deel van uit. “In de Buurtcirkel komen we gezellig elke week samen voor koffie, een praatje of een spelletje”, vertelt hij. “Met Sinterklaas heb ik iedereen bij mij thuis uitgenodigd. Dat was gelijk de housewarming.” De cirkel is goed voor de sociale controle en structuur, merkt hij. Maar het is ook de plek voor praktische hulp of morele ondersteuning. Bart kon bijvoorbeeld met iemand meerijden toen hij naar IKEA moest. En toen iemand uit de groep een moeilijk gesprek had met Volkshuisvesting, ging hij mee. “Ik probeer me beschikbaar op te stellen”, vertelt hij. “Bijvoorbeeld bij een verhuizing: dan help ik een handje. Ik merk dat het makkelijker is om hulp te vragen als je zelf ook de handen uit de mouwen steekt. Hulp vragen kon ik nooit zo goed. Het is een fijn netwerk om mee te starten. Je staat met één been in de ggz en met één been in de maatschappij. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je zo zelfstandig wordt, dat de Buurtcirkel niet meer nodig is.”
Elke Buurtcirkel wordt begeleid door een vrijwilliger. Iris begeleidt tijdelijk de groep van Bart. Ze regelt de koffie en zorgt dat alles goed verloopt. “Het is belangrijk dat mensen goed bij elkaar passen”, vertelt ze. “Het zijn de mensen die de cirkel maken. Daardoor zie je ook dat elke Buurtcirkel anders is. Bart is iemand die heel betrokken is. Iedereen mag zichzelf zijn bij hem. Hij bloeit met de Buurtcirkel enorm op.” Om ervoor te waken dat het niet enkel bij samen koffiedrinken blijft, zoekt Iris met de deelnemers naar mogelijkheden om aan te sluiten bij activiteiten in de wijk. “Bijvoorbeeld in het multifunctionele centrum waarin ook de bieb en maatschappelijk werk zitten.” Bart vult aan: “Je hebt zo je eigen leven, maar tegelijk verplichtingen én mogelijkheden om te oefenen met hulp vragen en sociaal bezig zijn. Ideaal!”