Om boodschappen te doen stapt de 68-jarige Evert het liefst op de elektrische duofiets, samen met zijn begeleider. Dan maken ze een mooie tocht over de Veluwe van Wolfheze naar de Plusmarkt in Renkum. Het uitstapje is ontstaan uit het boodschappenproject van begeleider Bas Giskes. Het hoofddoel is dat cliënten eerste stappen zetten naar weer meedoen in de maatschappij.
Als het erg slecht weer is en echt niet anders kan, dan gaan ze met het openbaar vervoer. “Maar dan duurt de tocht een stuk langer, en dan moet je erg op de tijd letten voor de bus terug”, zegt Evert. Want de buurtbus rijdt niet zo vaak. Jarenlang kwam hij het terrein van Pro Persona in Wolfheze niet af. Contact met mensen buiten de geïsoleerde wereld was een te grote stap. Dat veranderde toen Evert ruim een jaar geleden in een woning van RIBW AVV kwam te wonen op datzelfde terrein. Samen met twee huisgenoten wordt hij begeleid door Bas. Die ondersteunt sinds september 2015 de cliënten in ‘zijn’ woningen bij de wekelijkse boodschappen.
Het boodschappenproject bestaat sinds de zomer van 2015. Het is bedoeld om de cliënten te stimuleren stappen te zetten buiten het terrein van Pro Persona waar zij wonen, en om de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen levensonderhoud. Bij Evert thuis maken ze met z’n drieën een boodschappenlijst voor de hele week. Dan gaan ze om de beurt op woensdag naar Renkum. Ze doen de boodschappen en rekenen zelf af met de pinpas van het huis die ze meekrijgen bij de receptie. De boodschappen worden gratis thuisbezorgd. De bewoners houden zelf hun budget in de gaten. Met succes. “We hebben geld gespaard en daarvan gaan we binnenkort op vakantie naar Kijkduin”, vertelt Evert trots.
Tijdens de eerste keren boodschappen doen was het best spannend om ruim anderhalf uur op pad te zijn buiten de vertrouwde omgeving van Wolfheze. Maar nu kan het Evert niet vaak genoeg zijn. “Je komt altijd veel mensen tegen om een praatje mee te maken”, zo zegt hij. En gaat hij ooit helemaal zelfstandig boodschappen doen? Evert: “Misschien. Iedere keer stellen we nieuwe doelen. Voorlopig vind ik het fijn dat Bas mee gaat. Zo ben ik zeker dat het goed gaat met de betalingen en alles.”
Bas blijft tijdens de boodschappensessies zoveel mogelijk op de achtergrond. “En dat is in de woning van deze drie niet veel anders. Ook het schoonmaken verloopt vlekkeloos. Dat regelen ze zelf. Ik kijk liever naar de mogelijkheden van de bewoners, wie kan welke taken doen”, zo verduidelijkt hij zijn idee.
Het boodschappenproject is een succes voor Evert. Nu is hij klaar voor een volgende stap: zelf koken. “Mijn eerste doel is om een maaltijd te maken als mijn vrouw hier op bezoek komt”, vertelt hij. “Zij heeft altijd achter mij gestaan, ook toen ik hier met een depressie werd opgenomen. Zo kan ik iets voor haar terug doen.”