Wim Jaap Schutte is blij met de gecombineerde begeleiding die hij krijgt van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Ook begeleiders Wendy Vermulst en Lisa van Marwijk vinden het fijn dat ze hem sámen de meest passende begeleiding kunnen geven. Mede hierdoor gaat het inmiddels veel beter met Wim Jaap.
Wendy en Lisa bezoeken Wim Jaap elke week thuis in Velp. Wendy begeleidt Wim Jaap sinds 2016, maar na corona kreeg hij een terugval in zijn psychische aandoening. Door gebeurtenissen in zijn leven die hij niet goed van zijn netvlies krijgt, kampt Wim Jaap met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Twee jaar geleden werd daarom gestart met gecombineerde intensieve ambulante begeleiding.
Werken in de driehoek
De begeleiding van Lisa en Wendy helpt Wim Jaap op weg naar herstel. “Bij gecombineerde intensieve begeleiding werken we samen in de driehoek cliënt, begeleider en medewerker begeleiding,” vertelt Wendy. “Dat heeft echt meerwaarde. We maken optimaal gebruik van de expertise en kwaliteiten van beide functies en versterken zo onze herstelgerichte ondersteuning. De rollen van Lisa en mij zijn verschillend. Als begeleidster regisseer ik de uitvoering van het zorgplan en pak ik de psychische begeleiding op. Wim Jaap en ik brengen bijvoorbeeld in kaart wat triggers zijn voor zijn herbelevingen van trauma, wat hem stress geeft en hoe hij hiermee kan leren omgaan.
Leren van elkaar
Lisa* pakt de praktische begeleiding op. Ze vertelt: “Ik help Wim Jaap met hoe hij zijn huishouden kan doen en structureren. En ik probeer bijvoorbeeld samen met hem inzicht te krijgen in zijn leefstijl en hoe hij hier winst in kan behalen. Ik vind het werken in de driehoek heel waardevol. Wendy en ik vullen elkaar aan en leren van elkaar. En samen met Wim Jaap staan we echt sterker. Alle drie kijken we net met andere ogen en samen weten we meer. Geen van ons staat er op deze manier alleen voor!”
Successen vieren
Momenteel gaat het vrij goed met Wim Jaap. Van een terugval is steeds minder sprake, eerder zijn er ‘hobbels’ te nemen. “Ik zie steeds beter dat ik in mijn herstelproces ook veel aan mezelf te danken heb,” vertelt Wim Jaap. “Zo ben ik voor mijn problemen nooit gevlucht in drank of drugs en ben ik na 40 jaar roken van de ene op de andere dag gestopt.” Wendy: “Precies! En weet je nog dat je zelf hebt aangekaart dat je gesprekken wilde met je ouders, zus, vrienden en werkgever? Je hebt zo’n groot hart en staat altijd voor anderen klaar. Je diende als jonge vent al in het leger. En je verleende ooit eerste hulp aan gewonden van een zwaar auto- en motorongeluk. Toch blijf je bescheiden en wil je anderen niet tot last zijn. Dat zijn thema’s waaraan we werken. Met kleine stapjes lukt het je gelukkig steeds beter om je successen te vieren.”
Samen doen
Als Wim Jaap de mooie woorden van zijn begeleidster hoort, schiet hij vol. “Ik zat zo diep dat ik niks meer te verliezen had. Nu weet ik dat ik jullie kan bellen als het niet goed met me gaat. Vroeger zou ik in een slechte periode alles om me heen verwaarlozen en hele dagen op bed liggen. Nu weet ik dat ik eropuit moet, naar buiten en naar mijn werk bij poppodia Luxor Live en Jacobiberg in Arnhem. Ik krijg steeds beter grip op wat me stress geeft. En ik weet nu ook dat ik een beroep kan doen op de mensen om me heen, in het bijzonder mijn werkgevers, collega’s en jullie beiden. Zonder jullie allemaal had ik er nu heel anders bij gezeten.” Lisa met een knipoog naar Wim Jaap: “Vergeet jezelf niet. We doen dit samen, weet je nog?”
*Lisa werkt inmiddels niet meer als medewerker begeleiding, maar als begeleider. Vanwege de vertrouwensrelatie en goede samenwerking, zet zij de begeleiding van Wim Jaap voort.