Sfeervolle monumentale panden bepalen het gezicht van dit deel van Arnhem. Winkels , de markt, Sonsbeekpark, NS-station en binnenstad zijn vlakbij. Bij deze regio horen Transvaalbuurt, Burgemeesterswijk, Klarendal en St. Marten.
Specialistische ambulante begeleiding voor mensen die – met wat extra hulp- zelfstandig kunnen wonen. Ook is er Centraal wonen, Housing First (voor dak- en thuislozen), zorgbemiddeling en nazorg voor uitgestroomde cliënten.
Lees verderSpecialistische ambulante begeleiding
U woont en leeft zoveel mogelijk zelfstandig met hulp van uw begeleider die regelmatig op bezoek komt. Als het nodig is, is er 24 uur per dag iemand van RIBW AVV bereikbaar.
Centraal wonen
Mogelijk komt u in aanmerking voor Centraal Wonen. U huurt dan een zelfstandige woning bij een woningcorporatie via RIBW AVV. Ook hier komt uw begeleider regelmatig op bezoek. Bij Centraal Wonen liggen meerdere appartementen bij elkaar in de buurt. Zo kunt u hulp en steun van elkaar krijgen.
Housing First
Housing First is bedoeld voor dak- en thuisloze mensen die een eigen woonplek wensen en weer een zelfstandig bestaan willen opbouwen. Housing First helpt hen verder, vanuit het principe: eerst een huis, dan de zorg.Met deskundige begeleiding biedt Housing First een effectieve opstap naar meer stabiliteit, herstel van eigenwaarde en een beter leven.
Nazorg voor uitgestroomde cliënten
Ondersteuning bij een terugval, zodat het leven weer opgepakt kan worden. Ook als u voldoende hersteld bent, kan het gebeuren dat het een keer wat minder goed met u gaat. Door snel in te grijpen, voorkomen we samen dat u opnieuw zorg en begeleiding nodig hebt.
Is zelfstandig wonen geen optie? Dan is specialistische begeleiding mogelijk binnen een beschermende woonvorm. Hier woont u onder begeleiding: alleen of in een groep met een gemeenschappelijke huiskamer. De begeleiding is 24 uur per dag bereikbaar.
Zorgbemiddeling bestaat uit kortdurende praktische begeleiding en advies aan mensen die zelf de weg naar hulp niet weten te vinden of die zijn vastgelopen in het hulpcircuit. We bieden hulp bij het leggen van contact met instellingen op het gebied van zorg, wonen, werken en geld.
Oudere cliënten die naast begeleiding ook lichamelijke zorg nodig hebben, kunnen terecht in woonzorgcentra de Paasberg van de Driegasthuizengroep en Vreedenhoff (Beschermd Wonen Plus).
Gaat het even minder goed? Dan is er de mogelijkheid voor een kortdurend verblijf met specialistische begeleiding. In Arnhem Malburgen biedt deWaard een combinatie van kortdurend verblijf met behandeling en begeleiding.
Meedoen in de wijk, vrijwilligerswerk doen, een opleiding volgen of weer aan het werk? Bekijk de mogelijkheden in Arnhem Noord West zoals De nieuwe Hommel, Buurtcirkel Klarendal en het Eetcafé.
Lees verderWe werken nauw samen met werkgevers, ROC’s, wijkbewoners en andere organisaties in de regio. Er zijn laagdrempelige inloopruimtes of (eet)cafés. Ook kunnen cliënten meedoen aan tal van activiteiten in de wijk, bij voorkeur georganiseerd door (cliënt)kwartiermakers. Cliënten kunnen in de kaartenbak zoeken naar meer activiteiten in deze regio.
Eetcafé met inloop
Het eetcafé aan de Graaf Lodewijkstraat staat open voor cliënten van RIBW AVV en bewoners uit de wijk. Maandag, woensdag en vrijdag kunt u er terecht voor een maaltijd. Maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag is er de mogelijkheid om koffie te drinken tussen 13.00 – 15.00 uur.
De nieuwe Hommel
Het regiokantoor is gevestigd in de nieuwe Hommel, een gebouw waar meerdere partijen zorgen voor inloop, ontmoeting en activering. Denk aan: workshops, informatiebijeenkomsten, toneel, zang en schaken. In de directe omgeving vindt u kleinschalige horeca of kunt u deelnemen aan creatieve en recreatieve activiteiten. Ook kunt u deelnemen aan diverse groenprojecten om de wijk aantrekkelijk te maken.
Buurtcirkel Klarendal
De ‘buurtcirkel’ is een sociaal netwerk van negen tot twaalf mensen. Deelnemers doen nieuwe sociale contacten op, zijn er voor elkaar als het nodig is en zetten hun talenten voor elkaar in. De buurtcirkelcoach stimuleert hen om elkaar te ondersteunen zodat het leven in de wijk weer iets ‘gewoons’ is.
Kwartiermaken
Kwartiermakers wijzen u de weg naar activiteiten en voorzieningen in de wijk. Ze werken samen met een professionele kwartiermaker van een welzijnsinstelling. Zelf zijn ze ook cliënt (geweest). Ze weten door hun eigen ervaring hoe moeilijk dat soms is en wat u daarbij allemaal tegen kunt komen.
Kwartiertafel
Verschillende organisaties, ondernemers, kwartiermakers en bewoners in de wijk doen mee aan de kwartiertafel. Ze verkennen de participatievraag van individuele cliënten en zoeken naar een passend aanbod. De kwartiertafel organiseert een ontmoeting tussen ‘vrager’ en ‘aanbieder’ en verdwijnt uit beeld als deze gekoppeld zijn.
ZO ambassadeurs en activiteiten
Regelmatig organiseren de ZO-ambassadeurs kleinschalige activiteiten en bijeenkomsten in het teken van herstel en eigen kracht. Denk bijvoorbeeld aan een filmavond, wandeling of groepsgesprek.