Emre Erinç is eigenaar van Fitness & Health Kronenburg, een kleinschalige sportschool met veel persoonlijke aandacht voor de mensen die er sporten. Daaronder is ook een groep cliënten van RIBW AVV. Omdat Emres manier van werken zo goed aansluit bij de vraag van die doelgroep, wordt het aanbod steeds groter.
Emre komt net terug van een uur buitensporten met de RIBW AVV-groep die hier komt voor het project Sportief Samenzijn. Een lichamelijke beperking hebben deze cliënten niet, en ook geestelijk kunnen ze goed meekomen. Een duwtje in de rug is soms wel nodig. Hij neemt persoonlijk afscheid van iedereen en spoort hen aan om volgende week weer te komen. “Die stimulans is belangrijk”, vertelt hij. “Ik ben een stok achter de deur.” Emre vindt het een leuke doelgroep. “Ik heb in het verleden ook wel voor grote ketens gewerkt, maar dat paste niet bij mij. Ik vind het leuk en belangrijk om mensen persoonlijke aandacht te geven. Maar ook om iedereen bij naam te kennen. Als je nieuwsgierig bent en een band opbouwt met mensen, wordt het sporten voor hen ook makkelijker.”
Berichtje
Emre maakt het sporten leuker en makkelijker door veel spelelementen in te bouwen. Ook zorgt hij voor voldoende afwisseling tijdens de lessen. “Veel mensen hebben ervaring met fitness en vinden het saai. Dat is het ook, als je een uur lang op de apparaten moet sporten. Ik wil iets aanbieden waar mensen wél enthousiast van worden. Dat begint dus al met de prikkel om te komen.” En als iemand er een keer niet is, stuurt Emre de dag erna een berichtje. “Niet om te oordelen, maar om te vragen of alles goed gaat en of we de volgende keer weer op elkaar kunnen rekenen. Het is fijn om te weten dat je ergens welkom en gewenst bent.”
Sportvergadering
Soms loopt Emre wel tegen dingen aan waar hij zich geen raad mee weet. Dan brengt hij het in tijdens de zogenoemde ‘sportvergadering’ van het project Sportief Samenzijn. Daar zijn vanuit RIBW AVV begeleiders bij die meer ervaring hebben met de specifieke problematiek van de cliënten in de sportgroep. “Ik ben zelf geen psycholoog,” zegt Emre, “dus het is fijn dat ik bij deze professionals terechtkan voor advies.” Het succes van Sportief Samenzijn opent ook deuren voor uitbreiding van het aanbod. Onlangs is een stagiair begonnen met een soort zelfverdedigingsprogramma, dat weer een heel andere groep cliënten aanspreekt. “Het maakt niet uit wat voor sport je beoefent, het gaat erom dat je in beweging komt. Dat is ons doel en daarom willen we beweging voor zo veel mogelijk mensen aantrekkelijk maken.”