Proef de sfeer

Rosalie: 'Ik organiseer de zorg rondom een cliënt graag goed'

'Ik ben 26 jaar en werk nu bijna 2 jaar bij de RIBW AVV in een team in Wageningen. In mijn vierde jaar van de SPH-opleiding liep ik stage bij een organisatie waar mensen met forensisch psychiatrische problemen geholpen werden. Ik leerde hier stevig in mijn schoenen te staan. Hoewel ik daar vooral groepsgericht werkte, begeleid ik als begeleider bij RIBW AVV meer vanuit één op één contact. Een uitdaging waarbij ik veel verantwoordelijkheid krijg en een stukje op iemand zijn levenspad mag meelopen. Ik begeleid mensen, tussen de 20 en 55 jaar, die herstellende zijn. Bijvoorbeeld van een verslaving, van trauma of van een psychiatrische kwetsbaarheid.

Ik vind het interessant om de zorg rondom een cliënt goed te organiseren en houd de lijnen graag kort. Hierbij werk ik veel samen met bijvoorbeeld een behandelaar, de bewindvoerder, de gemeente of de huisarts. Op die manier probeer ik tot een goede samenwerking te komen in het belang van de cliënt. Het persoonlijke contact in mijn werk vind ik belangrijk. Het is belangrijk om te kijken of de cliënt die je gaat begeleiden, bij je past. Om vanuit daar een vertrouwensband op te bouwen. Hierdoor stellen cliënten zich meer open en kan ik met hen stappen maken. En niet geheel onbelangrijk, hoe complex een casus ook is… humor is essentieel in mijn begeleiding. Ik vind het mooi om te merken hoe ik mijn cliënten steeds beter leer kennen. Ik kan nu lezen en schrijven met cliënten waarbij ik in het begin niet goed wist wat een passende begeleidingsstijl zou zijn.

De RIBW AVV heeft aandacht voor kennisdeling. Nadat ik een paar maanden in dienst was, ben ik de SRH-cursus gaan volgen. Een cursus over herstelondersteunende begeleiding om mijn kennis te verbreden. Tijdens deze cursus heb ik geleerd om krachtgericht vragen te stellen en te focussen op de positieve ontwikkelingen en eigenschappen in het leven van cliënten. Ik kijk graag naar wat iemand wél kan. Met deze focus hoop ik het zelfvertrouwen van de cliënt te vergroten. Vanuit de SRH-methodiek hebben we ook SRH-coaches voor professionele ondersteuning. Zo ga ik eens in de maand met mijn SRH-coach zitten en bekijken we samen hoe ik bijvoorbeeld motiverende gespreksvoering nog beter kan gaan toepassen. Op die manier verbreed ik mijn kennis. 

Ik ben dankbaar dat ik de kans krijg om cliënten te mogen ondersteunen, zodat zij weer meer grip krijgen op hun leven. Om vervolgens de kwaliteit van leven te verhogen. Een luisterend oor of een goede gesprekspartner kan al heel waardevol en helpend zijn voor iemand. Ik werk vanuit mijn hart en doe wat ik denk dat goed is, om op die manier een bijdrage te leveren aan iemands herstelproces.'

Terug

Bij ons werken?

Via de onderstaande knop kom je bij onze laatste vacatures.

Vacatures